Waarom ik "Model aan Huis" heb opgezet

U regelt een ruimte

 en

 (als u dat wilt) nog meer tekenaars

En dan regel ik de rest wel!

DEAL?

 

Modeltekenen is een ontzettend leuke hobby

Inderdaad. Modeltekenen is een ontzettend leuke hobby. Geen eenvoudige hobby misschien, maar voor veel mensen wel ontspannend. Het is eens iets heel anders dan de dagelijkse bezigheden.

Ik kom voor "Model aan Huis" bij u langs



Achteruitgang

En toch zie je de laatste jaren een snelle achteruitgang. Het aantal clubs dat wegens een tekort aan deelnemers stoppen moet is groot. Het aantal deelnemers per club neemt dan ook heel snel af. Veel clubs zijn daardoor niet rendabel meer en (moeten) eveneens stoppen.

Een zeer voorname reden van vertrek, meestal genegeerd, maar die eigenlijk toch het meest "in de wandelgangen" wordt genoemd? Deze tekenaars voelen zich op hun tekenclub niet meer thuis.

Het geheim achter het modellenprobleem


Als zeer ervaren kunstmodel hoor ik veel. Mensen zien me vaak als een soort van neutrale persoon waar ze in de pauze of via Facebook nog wel eens iets tegen kunnen zeggen zonder dat dit direct bij andere tekenaars uit de club of bij het bestuur terecht zal komen.

En daar kunnen ze uiteraard ook op rekenen. Alles blijft altijd onder ons. Maar er komt voor mijzelf natuurlijk wel een algemeen patroon uit al deze verhalen tevoorschijn. En dat patroon dat ik ontdek hoeft natuurlijk niet geheim te blijven.

De basis van dat patroon dat ik tegenkwam is, dat men het heel vaak niet eens is met de modelkeuze van de modellenregelaar. De modellen inspireren niet, ze zitten er overduidelijk uitsluitend voor het geld en geloven het verder wel. Als ze hun geld binnen hebben weten ze niet hoe snel ze moeten vertrekken. 

Ervaren modellen worden verdrongen

De meer ervaren, wél betrokken en gedreven modellen worden daarmee weggedrukt door zeer opdringerige modellen, die met een zielig verhaal inwerken op de goedheid van de organisatie.
Dat die meegaan in het verhaal is prima, mooi en menslievend. Maar deze mooie principes kosten ze wél leden. En bij velen uiteindelijk zelfs de hele club of opleiding, omdat deelnemers weg gaan blijven of vertrekken.

De voorkeur van de cursist doet er eigenlijk niet veel toe

Veel cursisten geven nu eenmaal de voorkeur aan een ervaren model, dat men goed kent. Je moet modellen namelijk heel vaak getekend hebben, voor je het model echt kent. Sommige kunstenaars doen zelfs hun hele kunstzinnige leven met hetzelfde model of slechts enkele modellen. Zie bijvoorbeeld Karel Willink die vele modellen schilderde maar daarvoor nog geen handvol modellen gebruikte.

Roepende in de modeltekenwoestijn

Maar deze cursisten zien zichzelf als roepende in de woestijn. Het is verbazend hoe vaak ik de vraag krijg “wanneer ik weer eens een keertje kom”. Maar in de praktijk wordt je soms maar eens in de paar jaar gevraagd. En meer ervaren modellen dringen zich echt zelf niet op. Dat hebben ze helemaal niet nodig. Er is voor ervaren modellen nog altijd meer dan genoeg werk.

Mijn minder gebruikelijke oplossing

Het is tegenwoordig niet zo gebruikelijk meer om mensen ergens op aan te spreken als je het niet met hen eens bent. Je gaat tegenwoordig gewoon weg. En dat is dan ook precies wat je nu vaak ziet gebeuren.

Tekenaars gaan zelf kleinschalige clubjes formeren. En die gaan gewoon bij iemand aan huis gaat werken. Met modellen die men wél wil hebben. Met thema’s die men wél zelf wil. Ik kan uit ervaring zeggen dat het om een snel groeiende trend gaat.

Belangstelling voor "Model aan Huis" is er zeker!

Ik heb al heel wat uitgeruimde zolders en huiskamers met aan de kant geschoven meubilair gezien het laatste jaar. Bijvoorbeeld in Zoetermeer, in Voorburg, in Den Haag, in Wormer, in Noordwijk, in Katwijk, in Woubrugge. Om er maar eens een paar te noemen. 

De kleinschaligheid van "Model aan Huis" wordt gewaardeerd

Een bijkomend voordeel door de kleinschaligheid is, dat het gewoon heel gezellig is en dat zie je terug in de resultaten. Zie in het menu van deze pagina bij de praktijktoepassingen. Met aangepaste namen maar op de praktijk gebaseerd.

Organisatorische hobbels die we met "Model aan Huis" platstrijken

Er zijn dus groepen die zelf besluiten ergens aan huis te gaan tekenen. Maar er doen zich alleen een paar organisatorische problemen voor bij deze kleine groepen:
  • Men heeft geen ezels, geschikte lampen en kachels voor het model.
  • Men heeft weinig ervaring met het vinden en benaderen van de juiste modellen.
  • De modeltekenclubs zijn voor buitenstaanders die ook graag mee zouden doen gewoon niet te vinden. Ze staan domweg nergens vermeld.
  • Iemand die een modeltekenclub wil opzetten heeft vaak moeite om gelijkgestemde deelnemers te vinden
  • Niet iedereen wil direct "in het diepe geworpen" worden met een volledig ontkleed model. Vaak is er voorkeur voor een gekleed model, iets wat veel tekenclubs afdoen met "We tekenen hier met naakte modellen". Zowel gekleed model als ongekleed  model zijn mogelijk. Ik heb geen voorkeur. 

Of er bij "Model aan Huis" andere modellen mogelijk zijn? 

Ik ga met "Model aan Huis" gaan eerst eens proefdraaien met mijzelf als zeer ervaren model. Zodra blijkt dat het concept voldoende levensvatbaar is,  gaan we dat natuurlijk uitbreiden met meerdere modellen. Ik heb dan een voorkeur voor modellen met een zekere specialisatie en de nodige aantoonbare ervaring.

We gaan natuurlijk via verschillende kanalen uitgebreid ruchtbaarheid geven aan dit concept zodat geïnteresseerden elkaar ook gemakkelijker kunnen vinden.

De complete service van "Model aan Huis"

Het model dat bij u aan huis komt zorgt in elk geval voor:
  • tot 10 lichte maar goed bruikbare tafelezels. Zorgt u voor een paar tafels? Gewone ezels nemen namelijk erg veel plaats in.
  • tot 10 tekenborden die als tafelezel zijn te gebruiken
  • een speciale fotolamp 
  • een ventilatorkacheltje in de winter.

Uw model met een paar van haar ezels
Uw model met een paar van haar ezels


Niet iedereen heeft nu eenmaal tien tafel ezels op zolder staan. Deze service kan in de toekomst wel per model verschillend zijn. Maar dat vindt u dan wel bij de beschrijving van het model terug. Bij de keuze van een model kunt u daar dan rekening mee houden. Want dit punt zal ook niet voor iedereen even belangrijk zijn. Kunt u bijvoorbeeld ruimte huren bij een kunstenaar of een tekenclub dan is veel materiaal waarschijnlijk al aanwezig.

En hoe moet dat met de docent dan?

De aanpak van "Model aan Huis" is in eerste instantie bedoeld voor tekenaars die zonder docent kunnen werken. Kunt u nog niet voldoende zelf uit de voeten, dan is Model aan Huis helaas nog niets voor u. Maar het is wellicht  mogelijk om een docent in te huren. Maar dat kost dan uiteraard wel de kosten van de docent extra en het lijkt dan ook meer geschikt voor een iets grotere groep in verband met de kosten. We beschikken over een groot netwerk van docenten en daar zit vast wel een geschikte bij die over te halen is. We kunnen daar telefonisch contact over hebben.

Is "Model aan Huis" dan geen concurrent van de vele bestaande opleidingen?

Nee, integendeel. Mensen die een goede opleiding zoeken moeten niet bij Model aan Huis zijn maar inderdaad naar een goede opleiding gaan. We beschikken over een groot netwerk van docenten waar we belangstellenden naar door kunnen sturen. Overigens kan model aan huis prima fungeren als "oefengroep" naast een opleiding voor mensen die in winter en zomerstops hun vaardigheden bij willen houden. Dat zien we nu ook al regelmatig gebeuren. Ook training voor een examen is niet ongebruikelijk.

Samenvattend

U als de organisator regelt:

  • De plaats en de datum/tijd voor de sessie; 
  • De overige deelnemers als u dat wilt; 
  • Uw eigen tekenmaterialen;
  • De koffie.


Het model regelt:

  • Ezels, tekenborden;
  • Geschikte lampen voor het noodzakelijke licht;
  • Elektrisch kacheltje bij ongeklede modelsessies;

Thema, kleding en dergelijke worden vooraf in overleg tussen organisatie en model bepaald.  Wilt u nog wat suggesties of ideeën?  Ik heb dan nog wel iets voor u: 

Gratis boekje met tekensuggesties.

Mogelijkheden qua thema's zijn er genoeg. Kijkt u wat dat betreft ook even in het boekje "de onuitputtelijke mogelijkheden van modeltekenen" dat u op mijn kunstmodelpagina op kunt halen. Dan ziet u zelf wat er zoal mogelijk is. En dat is best veel, zoals u in dat boekje zult ontdekken. Trouwens, ook als u een idee zoekt voor uw eigen modeltekensessies, is het boekje ook gewoon aan te raden. Het is gratis en zonder enige verplichting. Zelfs uw e-mailadres wil ik niet eens hebben. 


Gratis en vrijblijvend voor wie nog wat ideeën zoekt

En nu verder!  Kies bijvoorbeeld uit:

De ideale oplossing als u zelf geen ruimte heeft


Alles samengevat:

U regelt een ruimte en (eventueel) meer tekenaars.

Ik regel de rest.

Is dat ideaal of niet?